Zamiast chipsów – włoskie gissini pełnoziarniste

Grissini

Czy przekąski muszą być niezdrowe, tłuste albo zasłodzone kilogramem cukru? NIE! Zróbmy włoskie grissini a do tego dowolny dip, sos czy guacamole.

Co potrzebujemy:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej (+trochę więcej jeśli ciasto się za bardzo klei)
  • 3/4 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 10-12 g świeżych drożdży
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • zioła: bazylia, oregano, tymianek, papryka, kto co lubi 🙂

Jak robić:
Drożdże rozpuścić w połowie letniej wody, z dodatkiem cukru i 1 łyżki mąki, przykryć ściereczką i odstawić, żeby wyrosły. Wymieszać ze sobą oba rodzaje mąk, sól i zioła, dodać wyrośnięte drożdże, resztę wody i oliwę. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut.

Odrywać kawałki ciasta i rolować paluchy o dowolnej długości i grubości mniej więcej palca.
Piec w ok. 200 C aż spód zacznie się rumienić – ok. 20-30 minut. Podawać z ulubionym sosem. Ja uwielbiam z domowym guacamole! (przepis wkrótce). Bon apetit!
Reklamy

2 thoughts on “Zamiast chipsów – włoskie gissini pełnoziarniste

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s