Rozgrzewające klopsiki w sosie azjatyckim

Hu Hu Ha! Hu Hu Ha! Nasza zima zła…no chyba, że jemy rozgrzewające klopsiki w sosie azjatyckim z dużą ilością papryczki chili 😉 Osobom o delikatnym podniebieniu radzę zmniejszyć chili z 2 szt do 1-1,5 szt 😉

image_6

Potrzebujemy:126bc9f1fba2038c35d45cdb6279cdc9
1/2 kg mięsa mielonego
1 łyżka pieprzu cayenne
5 ząbków czosnku
2 łyżki bułki tartej
pęczek świeżej bazylii
2 papryczki chili
szczypta cynamonu
sól i pieprz czarny
oliwa
1 łyżka masła
1 cebula
1/2 korzenia imbiru
1 puszka pomidorów
1 puszka mleczka kokosowego
2 łyżki sosu sojowego

Robimy:
Mięso: wkładamy do miski mięso, dodajemy bułkę tartą, posiekaną drobno bazylię, jedną skrojoną w kosteczkę papryczkę chili, pieprz cayenne, 2 zmiażdżone ząbki czosnku i szczyptę cynamonu. Doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Zagniatamy ręką na jednolitą masę i formujemy klopsiki dowolnej wielkości. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy, a później dodajemy masło. Na rozpuszczonym już tłuszczu obsmażamy klopsiki z obu stron aż się delikatnie zarumienią, po czym ściągamy z patelni i odkładamy na talerz. klopsiki w sosie azjatckimSos: kroimy cebule w półtalarki, 1 pozostałą papryczkę chili w drobną kostkę, 3 ząbki czosnku miażdżymy, a pół korzenia imbiru* ścieramy na tarce. Wszystko wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podsmażamy przez 2-3 minuty. Dodajemy pomidory, mleczko kokosowe, sos sojowy i całość mieszamy. Wkładamy do sosu usmażone wcześniej pulpeciki i gotujemy ok. 5-7 min. klopsiki w sosie azjatckim2Jemy 🙂 podajemy z ryżem i dużą szklanką wody z cytryną, która pozwoli ugasić pożar w ustach 🙂 Danie 100% rozgrzewające!
image_6* imbir najwygodniej jest obierać łyżeczką 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s