Halloweenowy krem z dyni

Sezon dyniowy w pełni a Halloween już za 2 dni. Wielka strata nie skorzystać i nie ukuchcić czegoś dobrego 😉 I tym sposobem królowa dynia w postaci rozgrzewającego kremu z imbirem 🙂

image_8W rolach głównych:
1 średnia dynia
1 średnia marchew
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 mały korzeń imbiruimage

Obieramy wszystkie składniki, kroimy w kostkę, smażymy 5 min w głębokim garnku na oliwie i zalewamy bulionem (nie używam nigdy kostek bulionowych, więc jeśli nie mam nagotowanego bulionu na zapas, to robię szybki bulion z wrzątku, paru łyżek oliwy i przypraw).

Krem z dyni2

Gotujemy ok 20-30 min, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem, można papryką lub żeby nadać pikanterii pieprzem cayenne 😉

image_3

Blenderujemy na gładką masę.

image_4

Jemy 🙂 Zawsze prażę garść pestek dyni na suchej patelni i posypuję na wierzchu – fajnie coś pochrupać w zupie 😉 Tym razem kupiłam trochę większą dynię i z reszty, która mi została zrobiłam zagryzkę do kremu – placuszki dyniowe 😉

image_8

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s