Domowe masło orzechowe

Lubicie masło orzechowe? Ja uwielbiam! Można je uzyskać na dwa sposoby: iść do sklepu i kupić, albo.. zrobić 🙂 Ja wybrałam drugą opcję 🙂 Orzechy dostałam od znajomego, zebrane z przydomowego drzewa.  Wystarczyło wyłupać, co nie ukrywam, było wyzwaniem 🙂 Przyznam, że kupić masło orzechowe, jest dużo łatwiej i szybciej, ale przygotowanie go samemu, daje ogromną satysfakcję 🙂 Masło orzechowe zamknięte po sporządzeniu w słoiku i przechowywane w lodówce, będzie nam smakować przed dłuugi czas 🙂
image_8Składniki na mały słoiczek masła:
2 szklanki orzechów włoskich
olej roślinny (oliwa z oliwek będzie zbyt wyczuwalna)
2-3 łyżki miodu
szczypta cynamonu

Just do it! 😉
Orzechy układamy na blachę na papierze do pieczenia. Wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Wyjmujemy, zawijamy w suchą ściereczkę/ręcznik papierowy i poprzez pocieranie, staramy się zdjąć jak najwięcej ciemnej skórki z orzechów.
image
Przekładamy orzechy do blendera i miksujemy, aż będą drobniutkie.
Masło orzechoweDodajemy szczyptę cynamonu i miód (ilość miodu zależy on naszych upodobań – ja dodałam dwie łyżki). Blenderujemy chwilkę, aż składniki połączą się ze sobą. Teraz dodajemy olej roślinny – najlepiej dodać najpierw jedną łyżkę, zmiksować i sprawdzić, czy konsystencja jest wystarczająco lepka. Jeśli nie, dodać kolejną łyżkę.
Masło orzechowe2Przekładamy do zamykanego pojemnika lub najlepiej słoiczka i wkładamy do lodówki. Albo prosto na świeżo skrojone pieczywko 🙂

Orzechy włoskie są bardzo kaloryczne, ale przy tym niezwykle wartościowe. Orzechy to dobra alternatywa dla osób, które nie jadają mięsa i ryb, ponieważ są bogate w białko i kwasy omega-3. Z pełnoziarnistym pieczywem stanowią bardzo smaczny i wartościowy posiłek 🙂

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s