Bezglutenowe ciasto z kaszy jaglanej z jabłkami, orzechami i cynamonem

Jedzenie ciasta bez wyrzutów sumienia? Możliwe! Zrobione z kaszy jaglanej ciacho jest smaczne, słodkie a przy tym niezwykle odżywcze i pełnowartościowe. Można jeść i nie liczyć kalorii 🙂
zdjęcie 3

Będą nam potrzebne:
1 szklanka kaszy jaglanej
1,5-2 szklanki wrzątku + szczypta soli do jej gotowania
2 łyżki oliwy
3 jajka
2-3 łyżki miodu
1 łyżka kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowy, jeśli chcemy uzyskać ciasto w 100% bezglutenowe)
2 jabłka
2 łyżki rodzynek
2 garści orzechów (ja użyłam włoskich, bo mam spore zapasy:) )

zdjęcie

I jakie proste wykonanie:
Kaszę (przepłukaną wcześniej w wodzie, żeby się wyzbyć goryczki w smaku) wsypać do wrzącej wody i gotować ok. 15 min. aż cała woda odparuje (w razie potrzeby zamieszać). Zdjąć z ognia i zostawić, aż wystygnie.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Rodzynki pokroić na małe kawałki. Orzechy zmiażdżyć.

Ciasto jaglane

Wystudzoną kaszę, jajka, oliwę, cynamon, proszek, kakao i miód blenderować na gładką masę.
Ciasto jaglane2

Dołożyć jabłka, orzechy oraz rodzynki i wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy lub na blachę i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 40-45 min.
Ciasto jaglane3Cała porcja to ok. 1600 zdrowych, pełnowartościowych kalorii. Średnio 1 kawałek ciasta jaglanego to 160 kcal. Pyszny, delikatnie wilgotny i naprawdę sycący. Spróbujcie, bo naprawdę warto 🙂
Ciasto jaglane4

Advertisements

2 thoughts on “Bezglutenowe ciasto z kaszy jaglanej z jabłkami, orzechami i cynamonem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s