Krem z buraków czyli żelaza na bogato ;)

Dostarcza energię organizmowi, wspiera pracę mózgu, utrzymuje właściwą temperaturę ciała, zapobiega niedokrwistości i wspomaga układ odpornościowy. W telegraficznym skrócie, jak ważne dla naszego organizmu jest ŻELAZO! Osoby aktywne często borykają się z niedoborem tego pierwiastka, co w skrajnych przypadkach może prowadzić do anemii. Jestem honorowym dawcom krwi i co ok. 3 miesiące mam okazję sprawdzić swoją morfologię w Centrum Krwiodawstwa. Zdarzało się, że moja hemoglobina była na naprawdę niskim poziomie, dlatego produkty bogate w żelazo, między innymi buraki, regularnie goszczą na moim talerzu 🙂 Nie każdy przepada za smakiem tych czerwonych warzyw, ale uwierzcie, że można z nich skomponować pyszne dania, tak by nikt nie podejrzewał, że są zrobione z buraków 😉 Niedługo pojawi się wpis na pyszne buraczane brownie! Tymczasem prezentuje Wam przepis na błyskawiczny krem z buraków.

zdjęcie 2_1Kilka składników:
1 duży burak
1 średnie jabłko
3 ziemniaki
1 duża marchew
1 cebula
2 ząbki czosnku
oliwa
zioła prowansalskie
zdjęcie 1Jednogarnkowe gotowanie:
Wszystko składniki obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy chwilkę na rozgrzanej oliwie w głębokim garnku. Zalewamy wodą, doprawiamy przyprawami i gotujemy ok. 25-30 minut, aż składniki zmiękną. Całość blenderujemy na gładko a później już tylko się zajadamy 🙂
Krem z buraków

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s