Bolonia na talerzu – spaghetti bolognese

Viva la pasta! Dzisiaj poczujemy prawdziwy smak Italii 🙂 Na Fit Talerzu zagości spaghetti bolognese, przygotowane według prawdziwie włoskiej receptury Jamie’ego Oliviera! photo3_1Do perfekcyjnego sosu bolońskiego potrzebujemy:
500 g mięsa mielonego
2 średnie marchewki
2 łodygi selera naciowego
2 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów (ja używam domowej roboty przecieru pomidorowy)
parmezan
pęczek bazylii
2 łyżki suszonego oregano
sól, pieprzphoto2Robimy pastę!
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Podobnie zrobić z marchewkami i selerem (akurat te 2 warzywa po obraniu i umyciu wrzuciłam na kilka sekund do blenderem, który mnie wyręczył 😉 ). Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę oraz czosnek i podsmażamy przez 2 minutki, po czym dokładamy marchewkę oraz seler i smażymy jeszcze 7 minut.SPAGHETTI BOLOGNESEW międzyczasie obrywamy listki bazylii a pozostałe gałązki kroimy na drobne kawałki. Do patelni dokładamy mięso, pomidory, skrojone gałązki bazylii, oregano i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i zostawiamy pod pokrywką na ogniu na około godzinę, raz po raz mieszając.photo2(2)Po tym czasie zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy poszarpane listki bazylii i starty parmezan. Mieszamy i gotowe!photo2_1Dodam, że sos można poporcjować i zamrozić. Przyda się na czarną godzinę 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s