Niedzielny obiad z kurczakiem w roli głównej

Dzisiaj przepis na kurczaka. Zdecydowanie wersja nie „na szybko”, ale na pewno „na smacznie”. Naprawdę warto poświecić czas na przygotowanie, żeby później delektować się delikatnym kurczakiem podczas niedzielnego obiadu. Proponuję też na danie popisowe przed gośćmi 😉
zdjęcie 1Składniki:
1 cały kurczak
1 brokuł
6 ziemniaków
1 cytryna
5 ząbków czosnku
3 łyżki suszonego oregano + 1 łyżeczka do ziemniaków
1 łyżka ostrej papryki
4 łyżki masła+ 1 łyżka do smażenia ziemniaków
sól i pieprz

zdjęcie 3Zaczynamy:
Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i nadziewamy przygotowaną mieszanką: skrojoną połówką cytryny, ostrą papryką, oregano i ząbkami czosnku. Skórę kurczaka nacieramy solą i pierzem, a pod skórę delikatnie wsmarowujemy masło (musimy delikatnie oddzielić skórę od mięsa). Na wierzchu układamy plastry z pozostałej części cytryny. Kurczaka wkładamy do żaroodpornego naczynia.
Dalej:
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy. Każdego ziemniaka kładziemy na łyżkę i kroimy na paski, ale nie do samego końca. Smażymy na rozgrzanym maśle, aż się z każdej strony zarumienią. Posypujemy oregano i układamy w naczyniu wokół kurczaka.
zdjęcie 5Wkładamy do nagrzanego do 120 stopni piekarnika i pieczemy pod przykryciem 90 minut (do przykrycia możemy użyć papieru do pieczenia) . Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy dalej przez 45 minut.
zdjęcie 4
Pora na brokuł:
Różyczki brokułu wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez 5 minut. Odcedzamy i wkładamy na ostatnie 10 minut pieczenia kurczaka i ziemniaków.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s