Tagliatelle z marynowanym kurczakiem, wstążkami cukinii i papryką

Smaczna dawka węglowodanów, białka i warzyw na talerzu 🙂 Szef kuchni poleca – tagliatelle z marynowanym kurczakiem, wstążkami cukinii i papryką!
image_7
Składniki:
200 g polędwiczki z kurczaka (lub pojedyncza pierś z kurczaka)
2 łyżki miodu
1 łyżka sosu sojowego
sok z 1/2 limonki
1/2 cukinii
1/3 cebuli
1/2 czerwonej papryki
makaron tagliatelle
100 ml śmietany 18% lub jogurtu greckiego

image_9Krok 1
Marynujemy mięso: kurczaka myjemy, suszymy i kroimy na drobne kawałki. Zalewamy mięso sosem sojowy, miodem i sokiem z limonki, mieszamy  i odstawimy do lodówki na 30 min.
TAGLIATELLE Z KURCZAKIEM
Krok 2:
Umytą cukinię kroimy obierakiem wzdłuż na cienkie paski. Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Wykładamy go łyżką cedzakową i w tej samej wodzie gotujemy przez 2-3 minuty cukinię. Również wykładamy łyżką cedzakową.
TAGLIATELLE Z KURCZAKIEM2
Krok 3:
Podsmażamy 3 minuty mięso. Dodajemy cebulę oraz paprykę i smażymy kolejne 3 minuty. Wszystko zalewamy jedną nabierką wody, w której gotował się makaron i dusimy na małym ogniu ok. 10 minut. Dolewamy śmietankę/jogurt i gotujemy jeszcze 5 minut. Na koniec mieszamy z makaronem oraz cukinią i podgrzewamy, aż wszytko będzie ciepłe.
TAGLIATELLE Z KURCZAKIEM3
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s