Fit burger mięsny

Ameryka na Fit talerzu! 😉 Serwujemy burgery mięsne z frytkami selerowymi z curry (przepis na frytasy). Fast-food w domowej wersji, czyli wiemy, co jemy 😉
1

Składniki (na 6 dużych burgerów):zdjęcie 2
500g mięsa mielonego
2 jajka
4 łyżki dowolnych otrębów
2 łyżeczki suszonego oregano
2 łyżeczki mielonej papryki
szczypta przypraw chili
sól i pieprz
Burgerowe dodatki:
6 grahamek
2 duże pomidory
1 cebula
2 garści rukoli
1 zielony ogórek lub 2 kiszone
Just do it!
Zagniatamy mięso z jajkami, otrębami i przyprawami. Formujemy kotleciki o średnicy grahamek i smażymy na patelni z rozgrzaną oliwą. Poziom wysmażenia dowolny – ja preferuję medium 😉  Między kawałkami mięsa na tej samej patelni obsmażamy chwilkę plastry cebulki. Pomidory i ogórki kroimy w plastry.
Grahamki ciachamy na pół i i wkładamy na chwilę do nagrzanego piekarnika, żeby były ciepłe. Smarujemy obie połówki sosem/ketchupem i układamy kolejne warstwy pyszności 🙂 Ja zaczynam od rukoli, później mięso, pomidor, ogórek a na koniec cebulka. Żeby sobie ułatwić jedzenie burgerów, proponuję przekłuć je na środku patyczkiem do szaszłyków 😉

Burgery1

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s