Burak na pierwszym planie – brownie

Co powiecie na smaczną i prostą alternatywę dla czekoladowego, wysokokalorycznego brownie? Moja propozycja to zaledwie 100 kcal w jednej porcji, i to w dodatku tych „niepustych”;)

FullSizeRender_5Potrzebujemy:FullSizeRender
2 średnie buraki
1 duży dojrzały banan
1,5 szklanki mąki (użyłam pszennej razowej)
2 łyżki kakao
2 jajka
2 łyżki miodu
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu

Burak
Buraki obieramy, kroimy na małe kawałki i gotujemy do miękkości. Studzimy i blenderujemy drobno.
Miska nr 1:
Mieszamy buraki z mlekiem, jajkami, miodem i rozdrobnionym drobno bananem.
Miska nr 2:
Mieszamy mąkę, kakao, cynamon i proszek.
Miska nr 2 + Miska nr 1:
Suche składniki z miski nr 2 dodajemy do miski nr 1 i całość mieszamy. Nakładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (lub silikonowej) i pieczemy ok. 50 min. w temperaturze 180 stopni termoobiegiem. Cała porcja to tylko 1300 kcal!
Brownie z buraków1

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s