Wędzony łosoś ze szpinakiem na orkiszowej tarcie

Tarta to jedna z moich ulubionych pozycji w jadłospisie. Spód robi się naprawdę szybko, a góra to już dowolne wariacje. Na słono, na słodko, z mięsem, warzywami – jak kto lubi 🙂 Termin przydatności mojego wędzonego łososia zbliżał się ku końcowi, więc postanowiłam go wykorzystać do orkiszowej tarty ze szpinakiem. Efekt? Sami zobaczcie 🙂
IMG_0120

Spód tarty:
2,5 szklanki mąki orkiszowej
2-3 łyżki oliwy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 mały jogurt naturalny
ciepła woda
Środek tarty:
100 g łososia wędzonego
świeży szpinak (ok. 100 g)
2 ząbki czosnku
oliwa
Góra tarty:
1 kulka mozzarelli
1 mały jogurt naturalny
1 jajko
sól i pieprz

Robimy tartę!
Wędzony łosoś ze szpinakiem na orkiszowej tarcie1Mąkę i proszek do pieczenia mieszamy. Dodajemy jogurt, oliwę. Znów mieszamy. Dolewamy stopniowo ciepłą wodę i zagniatamy w rękach ciasto na gładką kulę. Rozwałkowujemy do rozmiaru blachy i układamy na niej ciasto. Na całej powierzchni robimy widelcem dziurki, żeby ciasto równo wyrosło 😉 Wkładamy na ok. 15 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Wykładamy i odstawiamy, aż wystygnie.

Wędzony łosoś ze szpinakiem na orkiszowej tarcie2

Obrany czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na oliwie. Dokładamy do niego posiekany szpinak i smażymy, aż liście się skurczą. Odkładamy patelnię na bok.
W międzyczasie przygotowujemy sos na wierzch tarty. Ścieramy mozzarellę na tarce, dodajemy jogurt, jajko, sól oraz pieprz i mieszamy.
Na przestudzoną tartę wykładamy łososia pokrojonego w plastry, szpinak i całość zalewamy sosem.
Pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Wędzony łosoś ze szpinakiem na orkiszowej tarcie3

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s