Papryki z farszem mięsnym i cukinią

Hola Senoras y Senores! Kuchnia meksykańska to przede wszystkim mięso mielone, papryka, chili i kukurydza. Dzisiaj Fit Placa łączy te wszystkie smaki i serwuje papryki faszerowane mięsem i cukinią, podane z kolbami kukurydzy z ziołowym masłem.

FullSizeRender_1_2Składniki (4 osoby):Papryki faszerowane
6 papryk
500g mięsa mielonego
1 papryczka chili
1 cebula
1 woreczek ugotowanego brązowego ryżu
1/2 cukinii
2 ząbki czosnku
pęczek pietruszki
sól, pieprz, oregano
oliwa

Sos:
1 puszka pomidorów
1 ząbek czosnku
zioła prowansalskie
oliwa

Krok 1 – Sos
Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy drobno skrojony czosnek. Dodajemy pomidory, doprawiamy ziołami i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.
Papryki faszerowane2

Krok 2 – Papryki
Papryki myjemy, suszymy, kroimy wzdłuż i wyciągamy gniazda nasienne. Smarujemy środek oliwą i doprawiamy solą, pieprzem i oregano.

FullSizeRender_1_1

 

Krok 3 – Farsz
Cebulę, czosnek i chili kroimy w drobną kostkę. Cukinię również, po czym solimy ją delikatnie i zostawiamy na 5-10 minut na sitku/durszlaku, żeby puściła wodę. Pietruszkę siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w misce z mięsem mielonym, ryżem, oliwą i doprawiamy.
FullSizeRender_6

Krok 4 – Finał
Papryki nadziewamy mięsnym. Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos pomidorowy i układamy na nim papryki. Pieczemy ok 30-40 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku z termoobiegiem.
FullSizeRender_7

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s