Korzenne muffiny ze skórką pomarańczy

Cynamon, gałka muszkatołowa, skórka pomarańczy a to wszystko połączone z pełnowartościową mąką owsianą i słodką żurawiną. Fit Talerz nastraja świątecznie korzennymi muffinami z tartym jabłkiem i planuje dla Was fit menu na wigilijny stół 🙂
FullSizeRender_1(1)

Składniki suche:
1 szklanka mąki owsianej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
starta skórka z pomarańczy
garść orzechów włoskich
Składniki mokre:
1 mały jogurt naturalny
1 jajko
3 łyżki miodu
jedno starte jabłko
sok z połowy pomarańczy

+ garść suszonej żurawiny

korzenne muffiny
W jednej misce łączymy suche składniki, w drugiej mokre składniki. Do zawartości tej pierwszej stopniowo dodajemy zawartość drugiej i mieszamy. Uzyskane ciasto przelewamy do 3/4 wysokości foremek i posypujemy żurawiną. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (bez termoobiegu, bo muffiny urosną krzywo :P) i pieczemy ok. 30-35 minut. Z porcji wyszło mi 12 sztuk. Każda muffina to tylko 100 kcal!

Reklamy

2 thoughts on “Korzenne muffiny ze skórką pomarańczy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s