Karmelizowane marchewki z imbirem i miodem

Zimno, zimniej, lodowato! Nie uchronimy się przed nadejściem śnieżnej pory roku (no chyba, że wylecimy w cieplejsze rejony świata :P), ale możemy jakoś złagodzić uczucie zimna, jakie większości z nas wtedy towarzyszy. A mianowicie zaopatrzyć spiżarnię w imbir i regularnie dodawać go do zup, sałatek, herbaty, mięsa czy ryb. Jego właściwości rozgrzewające i przeciwzapalne na pewno pomogą nam przetrwać zimę 🙂 Moja propozycja z udziałem imbiru na dziś to karmelizowane marchewki! Jako dodatek do mięsa, ryby, ale również jako osobny posiłek, przekąska.
Ostatnio zaktualizowaneNa 2 porcje:
4 średnie marchewki
1 łyżeczka miodu
2 łyżki masła
1 łyżka startego imbiru

Obrane marchewki kroimy na plastry i wrzucamy na 5 minut do gotującej się wody. Odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą. Na małej patelni lub w rondelku roztapiamy masło, wlewamy miód, ścieramy imbir i dokładamy marchewki. Mieszamy i zostawiamy na małym ogniu przez ok. 15-20 minut, raz po raz mieszając. Banalnie proste 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s