Pstrąg łososiowy pod pierzynką z pora

Święta za pasem, więc na Fit Talerzu pojawia się przepis z rybą w roli głównej – pstrąg łososiowy pod pierzynką z pora. Z pewnością urozmaici Wasz wigilijny stół. Proponuję do tego karmelizowane marchewki z miodem i imbirem – zapewniam, że przygotujecie je błyskawicznie między piernikiem a karpiem, i będą stanowiły smakowity warzywny dodatek do rybnej uczty 🙂
IMG_0183

Marynata:
1 łyżeczka ziela angielskiego
1/2 limonki (sok + starta skórka)
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka oliwy
sól
Wykonanie:
Wszystkie składniki ucieramy dokładnie w moździerzu i mamy marynatę 😉
 Pstrąg łososiowy

Ryba:
płaty pstrąga łososiowego
przygotowana marynata
sól
biały pieprz
Wykonanie:
Płaty pstrąga oczyszczamy i odcinamy skórę. Marynujemy solą i mielonym białym pieprzem, smarujemy marynatą i odstawiamy na kilka minut.

 IMG_0162

Pierzynka:
por (ok. 10 cm)
kilka listków bazylii
oliwa z oliwek
imbir (ok. 2 cm korzeń)
Wykonanie:
Kroimy por w cienkie talarki, zalewamy oliwą z oliwek, dodajemy kilka posiekanych listków bazylii i imbir skrojony w cienkie plastry. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

Pstrąg łososiowy2
Finalne pieczenie:
1/2 limonki skrojona w plastry
papier do pieczenia
2-3 łyżki masła
100 ml białego wina
Wykonanie:
Każdy kawałek ryby układamy na kawałku pergaminu, nakładamy na niego po 2 plasterki limonki, przykrywamy pierzynką z pora. Następnie dookoła kawałka ryby układamy na papierze pokrojone na mniejsze kawałki masło, przykrywamy kawałkiem pergaminu (takiej samej wielkości jak ten, na którym leży kawałek ryby) i zaciskamy mocno brzegi z trzech stron, a przez powstały otwór dolewamy do środka trochę wina i dokładnie zamykamy kieszonkę. Odwracamy do góry dnem i układamy na blaszce (sałatką z pora ku dołowi). Całość układamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni z termoobiegiem na 15-20 minut.
 Pstrąg łososiowy3
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s