Purée z selera

Były selerowe frytki, a teraz pora na … selerowe purée 🙂 Ugotowany i zblenderowany seler stanowi smaczny i dietetyczny zamiennik popularnego purée z ziemniaków. Robi się prawie sam, więc warto go serwować jako dodatek do mięsa czy ryby.
IMG_0183Na duuży gar purée 😉 ok. 4 porcje
1 korzeń selera
2 ziemniaki
sól i biały pieprz
gorąca woda
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
garść świeżej bazylii

Obrany seler i ziemniaki kroimy w kostkę. W dużym garnku roztapiamy masło, dolewamy oliwę i wrzucamy warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy ok. 2-3 minuty mieszając. Dodajemy posiekaną bazylię, mieszamy i zalewamy gorącą wodą do poziomu warzyw. Gotujemy ok. 25-30 minut, aż będą miękkie. Blenderujmy na gładką masę i doprawiamy jeszcze raz solą i pieprzem do smaku.
Puree z selera

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s