Dietetyczny piernik świąteczny z czerwonej fasoli

Do Wigilii został już tylko 1 dzień. Dla tych którzy jeszcze planują świąteczne menu prezentuję fit piernik z czerwonej fasoli. Szybki w przygotowaniu (no, może poza ponad godzinnym siedzeniem w piekarniku :P) i naprawdę smaczny 🙂
FullSizeRender_1

Potrzebne składniki:
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
0,5 szklanki mąki żytniej razowej
2 łyżki kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
220 g czerwonej fasoli (z puszki lub ugotowanej)
2 jajka
250-300 ml mleka
5 łyżek miodu
3-4 łyżki powideł śliwkowych (ja dałam mamowej roboty bez cukru 😉
5-6 suszonych śliwek
piernik

Fasolę, jajka, mleko, miód i powidła blenderujemy. W osobnej misce mieszamy: mąki, przyprawy, sodę oraz kakao. Do mokrych składników dodajemy stopniowo suche i mieszamy. Na koniec dodajemy skrojone drobno śliwki i mieszamy. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (30 cm) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, najlepiej z termoobiegiem. Pieczemy ok. 1h20min – robiąc test „suchego patyczka” może się wydawać, że to za krótko, ale zapewniam, że tyle w zupełności wystarczy 😉

Ciasto na ok 15 porcji, a 1 kawałek to ok. 140 kcal.

Wystudzony piernik możemy przełożyć dżemem lub powidłami. Ja polałam roztopioną gorzką czekoladą 🙂 Smacznych Świąt!

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s