Razowe pierożki z kaszą gryczaną i twarożkiem

Organizujecie Sylwestra w domu? Jeśli tak, to mam dla Was propozycję na ciekawą przekąskę zarówno na ciepło, jak i za zimno. Pierożki gościły u mnie na wigilijnym stole, jako alternatywa dla nietrawiących grzybów 😉
IMG_0526Na ciasto:
3 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 szklanka mąki pszennej razowej
20 g świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
4 łyżki masła
1 jajko + 1 jajko do posmarowania sakiewek
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
Razowe pierożki z kaszą gryczanąDo miski wsypujemy mąkę, na środek kruszymy drożdże, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem.  Odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie dodajemy jajko, sól oraz roztopione masło i wyrabiamy ciasto na jednolite i elastyczne. Przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 1 godzinę. Następnie rozwałkowujemy je dosyć cienko i dzielimy na równe części (kształt dowolny 🙂 Na środek jednego kawałka nakładamy farsz a drugim kawałkiem przykrywamy i zagniatamy mocno brzegi, żeby farsz nie wypadł. Układamy pierożki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystkie smarujemy na wierzchu rozbełtanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20 minut.

Farsz:
1 torebka ugotowanej kaszy gryczanej
200 g sera twarogowego
1 cebula
1 jajko
sól, pieprz
2 łyżki jogurtu naturalnego
Razowe pierożki z kaszą gryczaną1
Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy chwilkę. Kaszę gotujemy a ser blenderujemy drobno. Wszystkie składniki mieszany razem, dodajemy jajko, jogurt i doprawiamy solą i pieprzem.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s