Fit brownie z czerwonej fasoli

Fasola zalecana jest osobom trenującym i dbającym o sylwetkę jako źródło białka, bo ma go aż o 12-13% więcej niż mięso (choć jest to białko uboższe w aminokwasy od zwierzęcego). Czerwona jest bogatym źródłem witaminy B1, która działa antydepresyjnie, poprawia pamięć i logiczne myślenie. Ponadto jest bogata w potas, wapń i fosfor. Zawiera żelazo, kwas foliowy, selen oraz cynk. W fasoli znajduje się lekkostrawna skrobia i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych a także błonnik. Jak widzicie, tyyyle dobrego 🙂 To teraz pora wrzucić to cenne warzywo do garnka i przyrządzić coś smacznego i zdrowego 🙂
FullSizeRender

Składniki:
1 puszka czerwonej fasoli
2 bardzo dojrzałe banany
4 łyżki miodu
5 łyżek kakao
1  łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki płatków owsianych
1/4 szklanki orzechów włoskich/laskowych
Brownie z czerwonej fasoliPrzygotowanie:
Orzechy siekamy i prażymy chwilkę na suchej patelni. Fasolę blenderujemy, dodajemy banany i znów miksujemy. Dodajemy resztę składników i mieszamy. Ciasto wylałam na formę o średnicy 26 cm i wyszła dosyć niska tarta, więc możecie użyć mniejszej, jeśli chcecie żeby ciacho było wyższe 😉 Pamiętajcie wyłożyć blachę papierem lub natłuścić i posypać bułką tartą. Pieczemy ok. 30 min w temp. 150 stopni.
Reklamy

2 thoughts on “Fit brownie z czerwonej fasoli

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s