Meksykański krem z kukurydzy z mleczkiem kokosowym

Pyszny, a naprawdę szybki i prosty w wykonaniu. Kto lubi kukurydzę, musi go zrobić! 🙂 Naprawdę warto 🙂 Krem gościł na moim sylwestrowym stole jako przystawka i cieszył się tak dużym powodzeniem, że po 2 dniach robiłam kolejną porcję 🙂
FullSizeRenderSkładniki (4 porcje):
3 puszki kukurydzy
5 małych ziemniaków
2 łyżki masła
1,5l wrzątku
2 łyżki mleka kokosowego
1 drobno pokrojona papryczka chilli
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki soli
odrobina świeżo startego imbiru
kremzkukurydzyZiemniaki i papryczkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle ok. 10 minut. Dodajemy kukurydzę i zalewamy wrzątkiem. Doprawiamy i gotujemy ok. 25 minut. Na koniec miksujemy zupę blenderem. Dodajemy 1-2 łyżki mleka kokosowego i dokładnie mieszamy. Można podawać z domowymi nachosami lub pełnoziarnistymi paluchami.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s