Czekoladowe ciasto z awokado – Fit Fit Fit ! :)

Było brownie z buraczków, z czerwonej fasoli.. Teraz wersja z awokado 🙂 Mówiłam już, że uwielbiam ciasta, ciasteczka i wszystkie słodycze świata? 😀 Zapewniam, że brownie z tego przepisu możecie zajadać bez najmniejszych wyrzutów sumienia, bo nie dosyć, że zdrowe, to jeszcze niskokaloryczne 😉 Do dzieła!

Potrzebujemy (forma 25x25cm):
1 dojrzałe awokado (musi być miękkie)
3 jajka
1,5 szklanki pełnoziarnistej mąki
1 mały jogurt naturalny (180ml)
4-5 łyżek miodu
4 łyżki kakao
kilka łyżek gorącej wody
garść daktyli/orzechów (opcjonalnie)
Ostatnio zaktualizowaneDziałamy:
Awokado obieramy, kroimy na pół, usuwamy pestkę. Miąższ wkładamy do wysokiego naczynia, dodajemy jajka, jogurt i blenderujemy, aż uzyskamy gładką masę. Dodajemy miód i mieszamy. Do osobnej miseczki z kakao dolewamy stopniowo gorącą wodę, żeby zrobił nam się gęsty krem i przekładamy go to miski z awokado. Wszystko łączymy razem. Dosypujemy stopniowo mąkę i mieszamy razem. Na koniec można opcjonalnie dodać namoczone w wodzie kawałki daktyli albo orzechy 😉 Ciasto wylewamy do foremki lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika (najlepiej z termoobiegiem) nagrzanego na 180 stopni na ok. 35-45 min.
brownie z awokado - tabela kcal
Całość ma ok. 1550 kcal/1 porcja ok. 130 kcal. Prawda, że mało? 🙂

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s