Grillowane steki tuńczyka w chili-koperkowej marynacie

Przy okazji włoskiej gazetki w Biedronce zaopatrzyłam się w steki tuńczyka w bardzo atrakcyjnej cenie 🙂 Ryby to samo zdrowie! Są bogate w witaminy A, kwasy Omega-3, zmniejszają ryzyko nowotworów, działają antydepresyjnie, zapobiegają anemii i co najważniejsze głównie dla sportowców – są źródłem łatwo przyswajalnego białka. Mimo tych wszystkich zalet ryby rzadko goszczą na naszych stołach. Statystyki mówią, że w ostatnich latach przeciętny Polak spożywał rocznie 4-5 kg mięsa ryb i owoców morza. To mniej więcej połowa normy europejskiej! Dla porównania Portugalczycy lub Norwegowie zjadają ponad 50 kg!
Marynata na 2 steki:
3 łyżki oliwy
1 łyżka posiekanego kopru
sok i starta skórka z połowy cytryny
sól i pieprz
1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
łyżeczka drobno skrojonej papryczki chili
stek z tunczykaWszystkie składniki dokładnie mieszamy. Rozmrożone steki układamy na głębokim talerzu, zalewamy marynatą i odstawiamy na ok. 1 godzinę.
Na rozgrzanej patelni grillowej (lub zwykłej, jeśli nie macie) obsmażamy tuńczyka z obu stron po ok 3-4 minuty. Mięso po przekrojeniu powinno być delikatnie różowe. Marynowany tuńczyk bardzo dobrze się komponuje z delikatną komosową ryżową (quinoa) i fasolką szparagową. Palce lizać! 🙂

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s