Marchewkowy krem z curry i mleczkiem kokosowym

Lubię zupy. Są szybkie, lekkie, rozgrzewające, smaczne i pozwalają na przeróżne wariacje 😉 Dzisiaj na Fit Talerzu serwuję szybki krem z marchwi a do tego odrobina mleczka kokosowego (uwielbiam!). Trochę przymroziło za oknami – idealnie, bo zupa rozgrzewa 🙂 A do tego muffiny marchewkowe – przepis do końca tygodnia na blogu.
IMG_0820Składniki (2 porcje):
4 duże marchwie
2 ziemniaki
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki mleczka kokosowego
pieprz
1 łyżeczka curry
2 łyżki oliwy
1,5l wrzątkuKrem marchewkowy z curry i mleczkiem kokosowymSkrojoną cebulę i czosnek podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Po chwili dodajemy ziemniaki oraz marchewkę skrojone w kostkę/półksiężyce i smażymy przez kilka minut. Zalewamy wrzątkiem, doprawiamy pieprzem i curry. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Blenderujemy, aż powstanie krem i na koniec dokładamy mleczko kokosowe. Mozna dolać wody, jeśli krem jest za gęsty. Dokładnie mieszamy i zajadamy 🙂

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s