Fit Pączki czyli NIEtłusty Czwartek

Nie jestem fanką pączków, choć podobno to dlatego, że nigdy nie jadłam CIEPŁYCH pączków 😉 Tak czy siak, dziś Tłusty Czwartek, więc postanowiłam odtłuścić tradycyjne pączki smażone w głębokim oleju i prezentuję Wam Fit Pączki z pełnoziarnistej i ryżowej mąki, pieczone w piekarniku. Przygotowanie zajmuje 15 min + czas w piekarniku – to chyba naprawdę mało? Dodam, że przeciętny pączek z cukierni to puste 300 kcal, natomiast z tego przepisu dopiero 3 szt tyle mają i wszystko wartościowe 😉
FullSizeRender_3Składniki (ok. 20 małych pączusiów):
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1 szklanka mąki ryżowej
1 kostka twarogu (250 g)
1 jajko
3 łyżki serka homogenizowanego waniliowego
1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki miodu
PączkiJakie to proste! 🙂
W jednej misce łączymy mąkę i sodę, dodajemy pokruszony twaróg, jogurt, jajko i miód. Wszystko dokładnie zagniatamy i powstałej masy formujemy małe pączkowe kulki 🙂 Układamy na blaszce z papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 15 min. Jak wystygną, nadziewamy konfiturą, masą budyniową lub czym tylko chcemy 😉 Smacznego nieTłustego Czwartku!

Advertisements

One thought on “Fit Pączki czyli NIEtłusty Czwartek

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s