Pudding chia – błyskawiczny deser z szałwii hiszpańskiej

FullSizeRender  FullSizeRender_1
Niby takie małe, ale z bogatym wnętrzem – mowa o nasionach chia, czyli szałwii hiszpańskiej. Do niedawna rzadko spotykana na sklepowych półkach czy w domowych spiżarniach. W ostatnim czasie można by rzec, że stała się nawet „modna”. I dobrze, bo te małe nasionka mają w sumie mnóstwo dobrego! Ale co, jak i z czym? Ja proponuję sycący i smaczny deser, który ładnie się prezentuje i na pewno zrobi wrażenie na gościach 🙂
Najpierw chia w telegraficznym skrócie:
– są obfitym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6 i to w optymalnych proporcjach.
– stanowią źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy (wit. z grupy B, witaminę E oraz minerały: wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacynę. Charakterystyczna dla nasion chia jest wysoka zawartość łatwo przyswajalnego białka (ok. 20%) rozpuszczalnego w wodzie.
– niemal 25% nasion chia to błonnik, który korzystnie wpływa na układ trawienny
– wzmacniają układ immunologiczny
– zapewniają prawidłową pracę mózgu i serca,
– obniżają poziom złego cholesterolu, chronią jelita oraz poprawiają przemianę materii.

Składniki:
5 łyżek nasion chia
1 szklanka mleka
1 mały jogurt naturalny
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka miodu
garść owoców (borówki, porzeczki, owoce leśne itp.)

Przygotowanie:
Nasiona chia wsypujemy do miski, zalewamy mlekiem i zostawiamy na kilka godzin w lodówce (najlepiej na noc). Jogurt naturalny mieszamy z kakao i miodem. W wysokich szklankach układamy warstwami: najpierw kakaowo-jogurtową, później mleczno-chia i na koniec podgrzane na ciepło owoce. Bon appetit!

1 porcja to ok. 200-220 kcal
IMG_2464 FullSizeRender_2

Reklamy

2 thoughts on “Pudding chia – błyskawiczny deser z szałwii hiszpańskiej

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s