Choco cake z dynią, orzechami i rodzynkami

Sezon na dynię rozpoczęty! Zaczynamy na słodko, bo wszyscy uwielbiamy desery 🙂
Nadchodzi zima, a co za tym idzie, nasza skóra blednie i nie wygląda już tak zdrowo, jak latem. Co zrobić, żeby nadal cieszyć się barwnym kolorytem? Wprowadzić do diety produkty bogate w beta-karoten. Źródłem tej prowitaminy są przede wszystkim mocno wybarwione owoce i warzywa, takie jak np. melon, brzoskwinia, marchewka, szpinak, morela czy dynia. Poza beta karotenem (426 μg witaminy A w 100) dynia to bogate źródło potasu (340 mg/100 g), wapnia (21 mg), fosforu (44 mg) i witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B2 (0,11 mg – ok. 10% dziennego zapotrzebowania). Do tego jest zupełnie pozbawiona sodu i bardzo nisko kaloryczna  (10 dag to 28 kcal). Nic, tylko jeść 🙂 Poniżej przepis na bardzo smaczne (moje chłopaki zajadały z apetytem 😀 ) choco cake z dynią, orzechami i rodzynkami.
12Składniki:1
1/2 małej dyni (średnica ok. 20 cm)
2 jajka
3  łyżki jogurtu naturalnego
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
3 łyżki cukru brązowego
2 łyżki rodzynek
1/2 szklanki orzechów włoskich (mogą być inne, jakie lubicie)
1 łyżeczka cynamonu
szczypta przyprawy korzennej (opcjonalnie)

Wykonanie:
Dynię obrać, skroić w kostkę i ugotować (ok.10-15 min) w niewielkiej ilości wody). W tym czasie wymieszać mąkę z cynamonem i przyprawą korzenną w jednej misce. A w drugiej misce wystudzoną już dynię, jajka, jogurt, mleko, rodzynki i cukier.
FITTALERZDo miski z mokrymi składnikami (dynia, mleko etc) dodaj stopniowo suche składniki (mąka, przyprawy) i wymieszaj. Jeśli jest zbyt gęste, dodaj 1-2 łyżki mleka. Na koniec wsyp orzechy, wymieszaj, wylej na blachę (keksówka, blacha na tarty albo kwadrat 25x25cm). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 45-50 min – może być termoobieg). Jedz przestudzone, żeby nie poparzyć jęzora 😛 Na zdrowie! 🙂
kolaz  12

Całość to ok. 2000 kcal, dzieląc na 12 porcji jedna to tylko 170 kcal. Dzięki dużej ilości orzechów bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe.
skład

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s