Aksamitny krem z kalafiora – szybko, smacznie i sezonowo

Październik to sezon na wiele warzywnych pyszności, bogatych w witaminy i minerały. Kalafior jest jednym z przedstawicieli tej grupy, dlatego warto uwzględnić go na jesiennej liście zakupów.
5 powodów, dlaczego warto jeść kalafior:
1) Zwalcza nowotwory – dzięki wysokiej zawartości sulforafanu i indol-3-karbinolu, czyli dwóch związków fitochemicznych o właściwościach potwierdzonych w walce z rakiem.
2) Wzmacnia nerki i układ krążenia – wspomniany sulforafan normalizuje funkcję nerek oraz znacząco obniża ciśnienie krwi.
3) Wspiera nasz układ trawienny – 1 mały kalafior zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na błonnik.
4) Jest bogatym źródłem witaminy C – jedna szklanka gotowanego kalafiora zawiera prawie 100% dziennego zapotrzebowania.
5) Pobudza pracę mózgu – dzięki zawartości witaminy B choliny.
To jak już bezdyskusyjnie warto z niego kucharzyć, leci przepis na krem z kalafiora 🙂
final fotoSkładniki (4 porcje):  FullSizeRender
1 mały kalafior
1 korzeń pietruszki
1 cebula
3-4 duże ziemniaki
2 ząbki czosnku
imbir (mielony lub 2cm korzeń)
pieprz, łyżka oliwy do podsmażenia
+ opcjonalnie dla większej sytości ciecierzyca, pestki słonecznika i dyni

Wykonanie:
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w na mniejsze kawałki. Podsmażamy chwilkę na łyżce oliwy. Dodajemy ziemniaki i pietruszkę skrojone w kostkę. Po kolejnych 2-3 minutach dodajemy różyczki kalafiora i zalewamy wodą (im mniej wody, tym krem bardziej gęsty). Gotujemy, aż kalafior zmięknie. Przestudzony blenderujemy i doprawiamy. Ponieważ sam krem jest lekki i niskokaloryczny jak na obiad (190 kcal porcja), to proponuję podawać go z ugotowaną ciecierzycą, prażonymi pestkami słonecznika i dyni 🙂 Wtedy posiłek będzie bardziej sycący i kalorycznością będzie pasować na obiad.
krem z kalafiora1 porcja kremu z kalafiora (bez dodatków)
krem z kalafior
1 porcja kremu z kalafiora z 3 łyżkami ugotowanej ciecierzycy i prażonymi nasionami
krem z kalafior z cieciorką

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s