Orkiszowe ciacha z bakaliami i mleczkiem kokosowym

Szybkie, smaczne, zdrowe – czego chcieć więcej? 😉 Jesień nadchodzi wielkimi krokami i ponura pogoda za oknem zachęca do sięgania po małe co nieco. Co zrobić, żeby nie wiązało się to z przybieranie zbędnych kilogramów? Zaoparzyć się w takie przekąski, które nas nie utuczą 😉 Przedstawiam Wam przepis na ciacha, które zamiast wysokotłuszczowego masła, mają w sobie dobry tłuszcz mleka kokosowego 🙂 Przygotowanie zajmie Wam 15 minut, a smakiem ciastek będziecie się cieszyć przez dłuugi czas 😀
FullSizeRender_3FullSizeRender_4Składniki (ok. 25 szt):
2 szklanki płatków orkiszowych
1/2 szklanki mąki orkiszowej
2 garści rodzynek
2 garści orzechów
1 łyżka brązowego cukru
1 puszka mleczka kokosowego

Robimy ciasteczka 😀
Orzechy miażdżymy/siekamy – byle były drobniejsze 😛 Do miski wrzucamy wszystkie składniki (poza mleczkiem kokosowym). Mieszamy i stopniowo dodajemy mleczko kokosowe. Może się okazać, że nie będzie potrzebna cała puszka mleczka, bo płatki zlepią się wcześniej.
FITTALERZWykładamy blachę papierem do pieczenia i formujemy na niej łyżką ciastka o dowolnym kształcie 🙂
Blacha do piekarnika na ok 30-35 min na 180 stopni. Obserwujcie, żeby się nie spaliły, bo byłoby szkoda 😛
FITTALERZ1Cała porcja to ok 2000 kcal, więc jedno porcja słodkiego szczęścia to tylko 80 kcal 😀
ciasta orkiszowe 2

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s