Dyniowe curry na ostro

O fantastycznych właściwościach dyni dla naszego organizmu pisałam już przy okazji choco cake. Pora na wykorzystanie jesiennej królowej warzyw w innej odsłonie. A że robi się coraz chłodniej, to przepis na rozgrzewające curry z dyni pasuje idealnie 🙂
IMG_2759 Co potrzebujesz: IMG_2746
1 dynia (średnica ok. 20cm)
1/2 cukini
1 czerwona papryka
1 cebula
1 puszka pomidorów
1/2 puszki mleczka kokosowego
3 ząbki czosnku
1/2 limonki/cytryny
kurkuma
chili
curry
oliwa do smażenia

Wykonanie:
Najtrudniejsza część zadania, to obrać dynię i pokroić w kostkę. Teraz już z górki. Cukinię, paprykę, cebulkę i czosnek też w kostkę. Rozgrzewamy oliwę w wysokim garnku, podsmażamy  czosnek i cebulkę. Dodajemy dynię i pomidory (można dodać trochę wody). Zostawiamy na małym ogniu pod przykryciem, aż dynia zmięknie. Dorzucam cukinię, paprykę i po chwili mleczko kokosowe i sok z limonki. Po 3-5 minutach przyprawy.. duużo przypraw 🙂 Niech nasze curry będzie wyraziste w smaku 😛 Podane z ryżem czy ciecierzycą i tak złagodnieje 😉 Smacznego!
curry wege z dyniPS Z wymienionych składników uzyskacie 4-5 porcji na danie z ryżem/ciecierzycą lub 2-3 porcje samego curry.
Cały gar to ok 800 kcal, więc jedna porcja ma zaledwie 200 kcal! I mnóstwo, ale to mnóstwo błonnika! Idealne jest połączenie z ciecierzycą, który uzupełni białko z posiłku.

Reklamy

2 thoughts on “Dyniowe curry na ostro

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s