Pełnoziarniste pierogi z serem

Zgodnie z tradycją pierogi z kapustą i z grzybami na wigilijnym stole posiadały magiczną moc. Niestety nie wszyscy moi domownicy są miłośnikami grzybów (ja osobiście bardzo lubię :P), dlatego farsz do pełnoziarnistych pierogów był na słodko – z serem i cynamonem 🙂
Niektórzy się zastanawiają, co to za różnica, czy użyjemy białej czy pełnoziarnistej mąki, skoro porównując etykiety, 100g jednej i drugiej dostarcza praktycznie tyle samo kcal? A jednak jest spora różnica na korzyść tej ciemnej. Jest źródłem błonnika oraz minerałów takich, jak: fosfor, magnez, żelazo i cynk oraz witamin z grupy B. Dzięki zawartemu w niej błonnikowi, wspomaga pracę jelit i reguluje funkcjonowanie układu trawiennego. Natomiast jasna mąka jest bogata w skrobię, która ma zdolność pęcznienia  i w połączeniu z wodą tworzy coś w rodzaju kleju, który utrudnia proces trawienia. Ponadto jest bardzo uboga w witaminy i minerały.
Moja propozycja na wigilijny stół – pierogi pełnoziarniste. Wykonanie banalnie proste, farsz dowolny 🙂
piergoi2

Składniki na ciasto (ok. 25 szt) skladniki
2 szklanki mąki pełnoziarnistej razowej (250g)
1 łyżeczka oleju (5ml)
szczypta soli
1/2 szklanki ciepłej wody (120ml)

Mieszamy mąkę z solą i oliwą po czym stopniowo dolewamy wodę i zagniatamy rękami ciasto na jednolitą masę. Dzielimy na 3 kule; dwie odstawiamy i przykrywamy ręcznikiem, a z jednej wałkujemy cienką warstwę, z której wykrawamy foremką lub szklanką koła. Na każde nakładamy farsz i zagniatamy rogi (ja robiłam to widelczykiem do ciast, bo foremkę znalazłam 3 dni później :P). Pierogi wrzucamy do wrzątku, czekamy aż wypłyną i gotujemy jeszcze przez ok. 2 min.
indeks1111
Składniki na farsz z sera:
250 g twarogu półtłustego
1 żółtko jaja (20g)
1 łyżeczka cynamonu (4g)
1 łyżka miodu – opcjonalnie (25g)
indeks11Wszystkie składniki blenderujemy na gładką masę. Finito 🙂

1 pierożek z farszem to ok. 49 kcal. 2,6gB/1,05gT/8,7gW/1,4gBł.
piergoi2

Reklamy

2 thoughts on “Pełnoziarniste pierogi z serem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s