Daktylowy krem „palce lizać”!

Jakiś czas temu przygotowałam fit wersję nutelli z awokado. Postanowiłam zrobić kolejną, trochę inną odsłonę słodkiego beztłuszczowego smarowidła. Tym razem w roli głównej – DAKTYLE.
Stanowią one źródło cukrów i naturalnych salicylanów, działających jak aspiryna. Zawierają witaminę A, C, B1, B2 i PP, potas, żelazo, fosfor i magnez. Dzięki sporej zawartości błonnika, daktyle zapobiegają zaparciom, obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi, a także łagodzą objawy menopauzy. Wykazują też właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Dzięki zawartości antyoksydantów podnoszą odporność i wzmacniają organizm. Daktyle to także idealne źródło przed i po treningowe dla sportowców. Sporo tego dobrego, prawda? Krem z tego przepisu sprawdzi się idealnie do kanapek, ale też jako wykończenie ciast, muffinów i innych wypieków. Nadchodzą Święta, więc warto przygotować słoiczek i wykorzystać przy pieczeniu zamiast polewy czekoladowej z niezdrowymi tłuszczami nasyconymi.
zdjęcie 3(1)Składniki:Beznazwy-122
1 opakowanie suszonych daktyli bez pestek (200g)
2-3 łyżeczki kakao (8g)
1/2 szklanki mleka (120ml)

Jak zrobić:
Daktyle zalewamy mlekiem i odstawiamy na ok. 3 godz, aż zmiękną (albo na noc). Po tym czasie blenderujemy na gładko. Dosypujemy kakao i jeszcze chwilę blenderujemy. Finito. Prawda, że proste? 🙂

Beznazwy-12

Źródło na temat zdrowych właściwości daktyli: http://mamzdrowie.pl/jedz-suszone-owoce/

Reklamy

One thought on “Daktylowy krem „palce lizać”!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s