Pomarańczowy sernik na marchewkowym spodzie

Tradycyjne ciasto, które musi gościć na każdym świątecznym stole? Oczywiście SERNIK! Na nadchodzące Święta proponuję Wam pomarańczowy sernik na marchewkowym spodzie z daktylowym kremem i płatkami migdałowymi. Brzmi pysznie? Zapewniam Was, że nie tylko brzmi 🙂 Domownicy zajadali, aż im się uszy trzęsły 😛
Beznazwy-112

Składniki: skladniki
spód:
2 małe marchewki (120g)
1 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej (150g)
2 łyżki miodu (35g)
1 jajko (50g)
1/3 szklanki mleka (100ml)
1 płaska łyżeczka kakao (5g)
1 łyżeczka cynamonu (2g)

środek:
1kg twarogu półtłustego
4 jajka
1 pomarańcz (otarta skórka i sok)
3 łyżki miodu (50g)

Wykonanie:
Obrane i umyte marchewki ścieramy na tarce (wersja dla leniuchów, takich jak ja: siekamy drobno blenderem :P). Dodajemy mleko, miód, jajko i mieszamy. Następnie stopniowo dosypujemy mąkę z cynamonem i kakao. Wszystkie dokładnie mieszamy i wylewamy do tortownicy (średnica 26 cm). Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 min.
Beznazwy-1W międzyczasie twaróg blenderujemy z miodem, sokiem i startą skórką pomarańczy. Białka jajek ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy. Do twarogu przekładamy ubite jaja i mieszamy delikatnie, aż wszystko się połączy. Ciasto wylewamy na upieczony spód marchewkowy (nie musi stygnąć) i wkładamy na ok. 45 min do piekarnika (nadal 180 stopni). Po tym czasie wyłączamy grzanie i zostawiamy sernik w piekarniku przy otwartych drzwiczkach do wystygnięcia.
Beznazwy-11

Moja propozycja podania to sernik polany daktylowym kremem czekoladowym i posypany płatkami migdałowymi.

Z podanych składników uzyskamy 12 pysznych kawałków. 1 kawałek to ok. 200 kcal (wersja bez kremu i migdałów) lub 230 kcal (wersja z dodatkami).
sada
Tasty Christmas! 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s