Pełnoziarniste pierniki bez masła i cukru

Pieczenie pierników to już taka nasza domowa tradycja 🙂 Kubek grzanego wina, świąteczne hity z głośnika, fartuchy całe od mąki, a my zagniatamy, wałkujemy i wycinamy 🙂 W tym roku chciałam spróbować czegoś nowego i inspirując się na kilkunastu przepisach, stworzyłam swój własny. Pierniki wyszły naprawdę świetne! Idealnie słodkie, miękkie i smaczne 🙂 Nie wymagają „leżakowania” w puszce, bo są od razu miękkie.
Składniki (ok 150 szt) 
3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (360g)
5-6 łyżek miodu (125g)
3-4 łyżki powideł śliwkowych; użyłam domowej roboty bez cukru (120g)
1 łyżka przyprawy korzennej (7g)
1 płaska łyżeczka sody (5g)
2 łyżki oleju rzepakowego (20ml)
1 jajko (50g)


Jak zrobić:
W jednej misce przesiewamy mąkę z przyprawą i sodą. W drugiej mieszamy powidła z jajkiem, olejem i miodem. Łączymy zawartość obu misek i zagniatamy ciasto ręką na gładką masę. Z powstałej kuli odrywamy kawałek i rozwałkowujemy cienko na blacie posypanym mąką. Wycinamy pierniki i czynność powtarzamy, aż nam się ciasto skończy 🙂 Pierniki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 7-10 min.

Z podanych składników wychodzi kula ciasta o łącznej kaloryczności ok. 2150 kcal, z której udało mi się wyciąć ok 150 pierników (1 piernik bez dekoracji= ok. 15kcal)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s