Bananowe pączusie

Typowy pączek z lukrem i dżemem = ok. 300 kcal = 1 godz. szybkiego spaceru, żeby go spalić. Z tradycją się podobno nie polemizuje, ja jednak prezentuję niskokaloryczną, i wartościową alternatywę – pączki bananowe. Banalnie proste w przygotowaniu.
Beznazwy-24.jpg
Składniki (ok. 15szt): Beznazwy-22.jpg
1 jajko (51g)
2 banany (240g)
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (130g)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

+ 1 łyżeczka cukru pudru do posypania (5g)

Jak pieczemy:
Mąkę i sodę przesiewamy przez sitko (to co zostanie na sitku też wsypujemy do miski). Banany blenderujemy. Osobno ubijamy białko jaja, dodajemy żółtko i jeszcze chwilkę delikatnie ubijamy mikserem. Do bananów dodajemy ubite jajko i delikatnie mieszamy. Stopniowo dodajemy wymieszaną mąkę z sodą i mieszamy. Z powstałego ciasta formujemy dwoma łyżkami w miarę możliwości okrągłe pączusie (ciasto bardzo się lepi). Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 15-20 min. Można posypać delikatnie cukrem pudrem.
Beznazwy-2.jpg
1 pączuś to tylko 50 kcal!

Advertisements

6 thoughts on “Bananowe pączusie

  1. Brzmi pysznie! Trzeba będzie spróbować? Orientujesz się może jak składniki zachowają się w połączeniu z mąką bezglutenową? Niestety nie mogę skorzystać z opcji „pszennej/pełnoziarnistej”.

    Osobiście polecam spróbować orzechowo-jabłkowych pączków z tego przepisu – http://jemyzdrowo.pl/

    Pyszności!

    Lubię

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s