Vege burrito z zieloną soczewicą

Powiedzmy, że ostatnio nie jestem fanką mięsa i częściej gości u mnie ciecierzyca, fasola czy soczewica. I właśnie ta ostatnia jest głównym bohaterem obiadowego vege burrito.
Krecii.jpg
Składniki na 4 porcje:
1/2 czerwonej cebuli (50g)
2 ząbki czosnku (10g)
1 papryczka pepperoni (20g)
1/2 czerwonej papryki (100g)
1/3 zielonej cukinii  (150g)
1/2 szklanki zielonej soczewicy (200g)
2 marchewki (130g)
2 łyżki koncentratu pomidorowego (50g)
1 puszka pomidorów krojonych (240g)
3 łyżki oleju rzepakowego (30g)

+ opcjonalnie placek tortilli / ryż

Podgrzej olej na patelni i podsmaż na nim cebulę skrojoną w kostkę, papryczkę w plastry i czosnek przeciśnięty przez praskę. Po chwili dodaj marchewkę (ja ubieram i siekam chwilę w blenderze, bo nie chce mi się kroić 😉 ), paprykę i cukinie skrojone w kostkę. Dalej na patelnię wsyp soczewicę, dodaj koncentrat, pomidory w puszce i około szklankę wody. Wszystko wymieszaj, dopraw trochę pieprzem i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż soczewica będzie miękka (sprawdź na opakowaniu, bo czas gotowania może być różny). Proponuję zjadać w placku tortilli 🙂 Może być też z ryżem lub bez dodatków.

1 porcja = ok. 300 kcal
w placku tortilli = ok. 500 kcal

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s